您好,欢迎来到刀刀网。
搜索
您的当前位置:首页最新六年级上册英语阅读理解题含答案

最新六年级上册英语阅读理解题含答案

来源:刀刀网
最新六年级上册英语阅读理解题含答案

一、阅读理解

1.阅读理解根据短文内容完成下面的表格。

I have many friends, and they have different favourite subjects(科目). John's favourite subject is Computer because he thinks the computer can help him a lot in his study. He is a computer fan (迷). He likes playing computer games very much, and he is good at playing it. Jack likes Art best because he likes drawing (画)pictures very much. Mary likes Chinese best because her father is Chinese. Her father teaches her Chinese at home. She loves China very much, and she wants to know more about China. Bob thinks Maths is very interesting, so he likes Maths best. David likes PE best because he likes doing sports, he is good at playing basketball and football. Name John Mary Bob David Favourite subject Computer Chinese Maths ________ Why Because he thinks the computer can help him a lot in his________. Because he likes drawing pictures a lot.. Because her________is Chinese. Because he thinks Maths is very interesting. Because he likes doing sports. He does________ in playing basketball and football. ________ Art 【答案】study;Jack;father;PE;well 【解析】【分析】文章大意:介绍好朋友们最喜欢的科目及原因。

(1)根据John's favourite subject is Computer because he thinks the computer can help him a lot in his study.可知该空缺少study“学习”,故答案为study。

(2)根据Jack likes Art best because he likes drawing (画)pictures very much. 可知Iack喜欢美术。故答案为Jack。

(3)根据Mary likes Chinese best because her father is Chinese.可知该空缺少father“父亲”,故答案为father。

(4)根据David likes PE best because he likes doing sports,.可知David喜欢的科目是体育,故答案为PE。

(5)根据he is good at playing basketball and football.可知该空缺少well,do well in在……方面做得好,故答案为well。

【点评】此题目要求快速阅读表格,把握内容、了解大意,然后细致阅读,抓住主要内容和细节,标出关键词,完成题目。

2.阅读理解

Kate lives in London with her parents. She is a schoolgirl. Today is Kate's birthday and she's fifteen years old. Her father's name is Smith. He works in a hospital. People think he is a good doctor. Kate's mother is a nurse. She is a very good nurse. Kate has two brothers and a sister, and they study in China. Her elder(大) brother speaks Chinese very well and has many friends there. He is a college (大学) student. But her younger brother and sister are middle-school students.

Both of them are studying Chinese very hard and want to be teachers of Chinese in their country(国家).

(1)Today Kate is _________________.

A. fifteen B. sixteen C. seventeen D. eighteen (2)What is her father? ___________ .

A. A teacher B. A nurse C. A doctor D. A worker (3)What do her younger brother and sister want to be?

A. Teachers of English B. Teachers of Chinese C. Teachers of maths D. Teachers of art (4)Where does her elder brother have many friends? ____________.

A. In his country B. In the hospital C. In China D. In the US (5)Her younger brother and sister want to teach _______ people Chinese.

A. English B. American C. Chinese D. China 【答案】(1)A (2)C (3)B (4)C (5)A

【解析】【分析】大意:讲述Kate家庭成员的一些事情。 (1)根据she's fifteen years old. 可知凯特15岁了,故选A。

(2)根据People think he is a good doctor.可知她爸爸是个医生。故选C。

(3)根据My friends and I lik Both of them are studying Chinese very hard and want to be teachers of Chinese in their country(国家).可知他们想成为语文教师,故选B。

(4)根据Her elder(大) brother speaks Chinese very well and has many friends there.可知她的大哥哥在中国有很多朋友,故选C。

(5)根据My friends and I lik Both of them are studying Chinese very hard and want to be teachers of Chinese in their country(国家).可知她的小弟弟和妹妹想教他们国家的人英语,故选A。

【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。

3.阅读理解阅读对话,判断句子正误。 A: I was busy last Sunday. What about you, Mary? B: I was on the farm with my uncle. A:What did you do?

B: I did exercise in the morning. no A: Were you free in the afternoon? B: No, I wasn't. I cleaned the farm. A:Did you watch TV?

B: No. I must finish my homework. A: I'm sure you were tired.

B: You're right. But I think it was interesting.

(1)Mary was on the farm with her grandfather last Saturday. (2)Mary did exercise in the morning. (3)There were some chicks on the farm. (4)Mary didn't watch TV. (5)Mary wasn't tired last Sunday. 【答案】(1)0 (2)1 (3)1 (4)1 (5)0

【解析】【分析】大意:两位朋友在相互聊上周星期日所做过的事情。

(1)句意:Mary上周六和她的爷爷在农场。根据原文I was busy last Sunday.和 I was on the farm with my uncle.可知,Mary上周星期日和叔叔在农场。故答案为:错误。 (2)句意:Mary早上做锻炼。根据原文I did exercise in the morning.可知,Mary早上确实会做锻炼。故答案为:正确。

(3)句意:农场里有小鸡。根据原文At a quarter to eight I gave some food to the chicks.可知,农场有小鸡。故答案为:正确。

(4)句意:Mary不看电视。根据原文No. I must finish my homework.可知,Mary不看电视,她必须做作业。故答案为:正确。

(5)句意:上周星期日,Mary不累。根据原文对话I'm sure you were tired.和You're right.可知,Mary上周星期日很累。故答案为:错误。

【点评】考查阅读理解。首先,通读全文,掌握大意。结合题干句子与原文相对照,然后进行判断。

4.阅读理解阅读短文,给图片排序。 Tomorrow is June first. It's Children's Day. I am going to have a happy holiday. I am going to go to the library and read books. I am going to go to the park and take pictures with my friends. I am going to play computer games with my brother. I am going to help my mother make dinner. I am going to go shopping with my mother.

________

________

________

________

________

【答案】5;4;3;1;2

【解析】【分析】这是道题目叙述了作者六一儿童节那天的活动.

(1)根据短文叙述活动的顺序是go to the library and read books.(去图书馆看书)对应图4,故图片4排序为1。

(2)go to the park and take pictures(去公园照相)对应图5,故图片5排序为2。 (3)play computer games(玩电脑)对应图3,故图片3排序为3。

(4)help my mother make dinner(帮助妈妈做晚饭)对应图2,故图片2排序为4。 (5)go shopping with my mother(和妈妈去购物)对应图1,故图片1排序为5。 【点评】考查图片排序,首先识别图片内容,其次根据文中句子与图片相匹配,判断顺序。

5.阅读理解阅读短文,选择正确答案。

This is Jim's room. It's not big, but it's very clean(干净的). There is a bed in the room. It's near the door. Under the bed, there are two balls. There is a desk and a chair near the window. There is a bookcase beside the desk. On the bookcase, there are many books and newspapers(报纸). There are two pictures in the room, too. They are on the wall. (1)The balls are ________.

A. near the window B. on the desk C. under the bed (2)Jim's bed is ________.

A. near the door B. near the window C. on the wall (3)________ are on the wall of Jim's room.

A. The books B. The balls C. The pictures (4)Jim's ________ are on his bookcase.

A. books B. newspapers C. A and B (5)Jim's room is ________.

A. big B. not clean C. not big 【答案】(1)C (2)A (3)C (4)C (5)C

【解析】【分析】本文主要介绍了吉姆的房间的情况。

(1)细节理解 . 题意:球是……?A.在窗户的旁边;B.在书桌上;C. 在床下。根据短文第五句“Under the bed, there are two balls. ”可知球是在床下。故答案为:C .

(2)推理判断 . 题意:吉姆的床是……。A.在门的旁边;B.在窗户的旁边;C. 在墙上。根据短文第三、四句“There is a bed in the room. It's near the door.”吉姆的床是在门的旁边。故答案为:A .

(3)细节理解 . 题意:……是在吉姆的房间的墙上? A.书;B.球;C. 图片。根据短文中后两句“ There are two pictures in the room, too. They are on the wall.”可知吉姆的房间的墙上有两幅画 ,故答案为:C .

(4)细节理解 . 题意:吉姆的……是在书柜上? A.书;B.报纸;C. 书和报纸。根据短文中的语句“On the bookcase, there are many books and newspapers”可知吉姆的书和报纸是在书柜上,故答案为:C .

(5)推理判断 . 题意:吉姆的房间是……。 A.大的;B.不干净的;C. 不大。 根据短文中的语句“This is Jim's room. It's not big, but it's very clean.”可知吉姆的房间是不大的,故答案为:C .

【点评】本题考查对细节的识别能力和推理,答题时注意在文章中寻找答案。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- gamedaodao.com 版权所有 湘ICP备2022005869号-6

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务