您好,欢迎来到刀刀网。
搜索
您的当前位置:首页外研版小学六年级上册英语阅读理解专项习题及答案解析

外研版小学六年级上册英语阅读理解专项习题及答案解析

来源:刀刀网


外研版小学六年级上册英语阅读理解专项习题及答案解析

一、阅读理解

1.阅读理解阅读理解,判断对错。

Tom:Excuse me,how do I get to the Ping'an Park ?

Woman: 1. go, you, can, by, there, bus . Or you can go on foot. Tom: 2. How do I go there on foot ?

Woman: It's easy. Turn left at the traffic lights. 3.公园挨着一个博物馆。

Tom: Thank you very much. Hurry up, Zhang Peng!

Woman: No! The light is red. Stop!

Tom: That's right. We have to wait.

(1)将1横线上的词连成一句话:________.

(2)将2横线的句子翻译为汉语:________.

(3)将3横线上的汉语翻译成英语:________.

(4)How is Tom going to the park? ________

(5)Is the light red now? ________

【答案】(1)You can go there by bus.

(2)我走着怎么去那儿?

(3)The park is next to a museum.

(4)He is going there on foot.

(5)Yes.

【解析】【分析】①根据所给的短文和要求,go去,you你,can能,by乘,there那里,bus公共汽车.标点符号是句号,本句用陈述句,You can go there by bus.你能乘公共汽车去那里.故答案为You can go there by bus.

②根据所给的短文和要求,.How do I go there on foot?翻译汉语是我走着怎么去那儿?故答案为.我走着怎么去那儿?

③根据所给的短文和要求,公园挨着一个博物馆.英语是The park is next to a museum.故答案为The park is next to a museum.

④根据所给的短文,..How do I go there on foot?我怎样步行去哪?故答案为He is going there on foot.

⑤根据所给的短文,The light is red.现在是红灯.故答案为Yes.

【点评】此题考查阅读理解.

2.阅读理解阅读理解

Hello,I'm Liu Yun. Amy is my new pen pal. She lives in America. Her father is a doctor. He goes to work by car. Her mother is a TV reporter. She goes to work by subway. Amy is 12 years old. She likes listening to music. She goes to school by bus. She does homework and reads newspapers every day. Amy says her family will visit Beijing soon. I'm very excited.

根据短文内容,选择正确答案。

(1)Where does Amy live?

A. She lives in America. B. She lives in England.

(2)How does Amy's mother go to work?

A. She goes to work by car. B. She goes to work by subway.

(3)What is Amy's hobby?

A. She likes listening to music. B. She likes watching TV.

(4)Does Amy do homework every day?

A. Yes, she does. B. No, she doesn't.

(5)Who will visit Beijing?

A. Amy. B. Amy's family.

【答案】 (1)A

(2)B

(3)A

(4)A

(5)B

【解析】【分析】①根据所给的短文,Amy is my new pen pal.She lives in America.艾米是我的新笔友.她住在美国.故选A.

②根据所给的短文,She goes to work by subway.她乘地铁去上班.故选B.

③根据所给的短文,Amy is 12 years old.She likes listening to music.艾米12岁.她喜欢听音乐.故选A.

④根据所给的短文,She does homework and reads newspapers every day.她每天做作业和读报纸.故选A.

⑤根据所给的短文,Amy says her family will visit Beijing soon.艾米一家不久将来北京.故选B.

【点评】此题考查阅读理解.

3.阅读理解阅读理解,选择正确答案。

In my family, there are three people. They are my mother, my father and I. My mother likes cooking, and my father likes reading. We are very happy, and play together a lot. My mother always looks after me, and my father looks after me too. I love my parents!

(1)How many people are there in my family ?

A. Three B. Two C. One

(2)—What does my father like ?

—He likes ___ .

A. cooking B. reading C. playing

(3)Who always looks after me ?

A. my father B. my mother C. my parents

(4)Are we happy?

A. Yes , I am B. Yes ,we're not C. Yes .we are

(5)Do I love my parents ?

A. Yes ,I do. B. Yes ,I am C. No, I'm not

【答案】(1)A

(2)B

(3)C

(4)C

(5)A

【解析】【分析】该短文主要介绍“我”的家庭情况。

(1)细节阅读,根据 In my family, there are three people. 得知我家三口人,故选A。

(2)细节阅读,根据 my father likes reading. 得知爸爸喜欢读书。故选B。

(3)细节阅读,根据My mother always looks after me, and my father looks after me too. 得知父母照顾我,故选C。

(4)细节阅读,根据We are very happy得知我们很开心,故选C。

(5)细节阅读,根据 I love my parents!得知做肯定回答,故选A。

【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。

4.阅读理解阅读短文,判断句子正误。

Amy is going to have a busy weekend. On Saturday morning, she is going to visit her aunt with her parents. They are going to have a big dinner and watch TV together. In the evening, they are going to see a film. On Sunday morning, she is going to do her homework. In the afternoon, she is going to climb mountains with her friends. That will be very nice!

(1)Amy will have a busy but happy weekend.

(2)Amy is going to visit her grandparents.

(3)Amy is going to do her homework on Sunday.

(4)Amy is going to see a film on Saturday morning.

(5)Amy is going to climb mountains with her friends.

【答案】(1)0

(2)0

(3)1

(4)0

(5)1

【解析】【分析】大意:主人公Amy将有一个忙碌的周末,以及介绍Amy打算做的具体事情。

(1)Amy将有一个忙碌但快乐的周末。根据原文Amy is going to have a busy weekend.可知,Amy的周末很忙碌,并没有表现很快乐。故答案为:错误。

(2)Amy将拜访她的祖父母。根据原文she is going to visit her aunt with her parents.可知,她将和父母一起拜访她的阿姨。故答案为:错误。

(3)Amy将在星期日做她的家庭作业。根据原文On Sunday morning, she is going to do her homework. 可知,她打算星期天早上做作业。故答案为:正确。

(4)Amy星期六早上将去看电影。根据原文In the evening, they are going to see a film. 可知,她在晚上去看电影。故答案为:错误。

(5)Amy将和她的朋友去爬山。根据原文she is going to climb mountains with her friends.可知,她要和朋友一起去爬山。故答案为:正确。

【点评】考查阅读理解。注意理解文章大意,在文中寻找关键句子进行判断。

5.阅读理解读短文,判断下列句子对错。

Bob and Pat are twins. They are from England. They came to China with their parents in 2014. Now they live in Hangzhou. Their father is an IT engineer, and their mouther is an English teacher. Bob and Pat are 12 years old. They are in Grade 6, but they are in different classes. Bob is in Class 2 and Pat is in Class 4. They go to school by bike every day. They have many friends in China. They often play basketball with their friends. They like swimming with their friends in summer. They enjoy their life in China.

(1)Bob and Pat are American boys.

(2)Their mother is an IT engineer.

(3)Bob and Pat are in the same class.

(4)Bob and Pat like swimming in summer.

(5)They live in Suzhou now.

【答案】(1)0

(2)0

(3)0

(4)1

(5)0

【解析】【分析】大意:短文介绍了来自英国的双胞胎兄弟鲍勃和帕特和他们的父母的日常生活。

(1)句意:鲍勃和帕特是美国男孩。根据Bob and Pat are twins. They are from England.可知鲍勃和帕特是英国男孩,故答案为错误。

(2)句意:他们的母亲是一名IT工程师。根据Their father is an IT engineer, and their mouther is an English teacher.可知他们的母亲是一名英语老师,故答案为错误。

(3)句意:鲍勃和帕特在同一个班级里。根据They are in Grade 6, but they are in different classes. 可知鲍勃和帕特在不同的班级里,故答案为错误。

(4)句意:鲍勃和帕特喜欢在夏天游泳。根据They like swimming with their friends in summer. 可知鲍勃和帕特喜欢在夏天游泳,故答案为正确。

(5)句意:他们现在住在苏州。根据Now they live in Hangzhou. 可知他们现在住在杭州,故答案为错误。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- gamedaodao.com 版权所有 湘ICP备2022005869号-6

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务