一、八年级英语下册语法填空专项练习(含答案解析)
1.阅读下面短文,在空白处填入一个适合的单词或填入括号中所给单词的正确形式。 Dear Aunt Rhonda and Uncle John,
As you prepare for the cold weather and Christmas Day celebrations, I hope you and your family are ________(enjoy)a beautiful holiday season!Thank you so much for ________(invite)us over to your house for a wonderful Thanksgiving meal. We truly appreciated(感激)your hospitality(款待)and the time being with many family members. We felt excited to be able to not ________enjoy the delicious meal, but also share the experience with so many loved ones.
I have to say, your dinners are always amazing, ________this one blew the rose of ________(they)out of the water. Your ________(decide)to give a different one from traditional favorites was really good. I really enjoyed the sweet ________(potato)with turkey and mapo tofu. The beef soup was my sister's favorite. It was ________(believe)that I was eating this meal at your dining table ________of five-star Chinese restaurant.
Thank you again for all your hard work you put in such a fantastic Thanksgiving party. We love you and hope to hear ________you soon!
【答案】 enjoying;inviting;only;but;them;decision;potatoes;unbelievable;instead;from
【解析】【分析】短文大意:作者很感谢这个家人在感恩节款待他们,他们认为这顿饭很符合他们的胃口,并且比5星级酒店的饭菜都好,作者期待这家人的来信。
(1)句意:当你为寒冷的天气和圣诞节狂欢准备的时候,我希望你和你的家人能够享受一个美丽的假期。enjoy,享受,根据短语enjoy a beautiful holiday season,享受美好假期,结合结构are doing sth,可知空缺填入enjoying,故答案为enjoying。
(2)句意:感谢你们邀请我去你家里参加美好的感恩节大餐。invite,邀请,结合短语thank you for doing sth,为做某事感谢您,短语invite sb to do sth,邀请某人做某事,可知空缺填入inviting,故答案为inviting。
(3)句意;我们很兴奋, 不仅能够享受美味的晚饭,而且能够和如此有爱的人分享经验。根据此处用了结构not only…but also,不仅……而且,可知空缺填入only,故答案为only。
(4)句意:我不得不说,你的晚饭如此吸引人,但是这个使得他们出了水面。根据句子前后描述的是转折,填入转折词but,故答案为but。
(5)句意:我不得不说,你的晚饭如此吸引人,但是这个使得他们出了水面。结合of为介词,后面加代词宾格,而they的宾格为them,故答案为them。
(6)句意:你们决定给一个和传统节日不同的一次晚饭,那个真的很好。根据谓语为was,可知主语填入decide的名词为decision,故答案为decision。
(7)句意:我真的很喜欢有着火鸡和麻婆豆腐的土豆条。根据前面没有不定冠词修饰,可知应该填入potato的复数为potatoes,故答案为potatoes。
(8)句意:不可相信的是,我在你的晚餐桌子上吃晚饭,而不是在5星级酒店。根据此
处作者对顿晚饭很满意,觉得这次晚饭比5星级酒店的饭菜都好,空缺的意义为不可相信的,填入unbelievable,故答案为unbelilevable。
(9)句意:不可相信的是,我在你的晚餐桌子上吃晚饭,而不是在5星级酒店。根据此处作者说这顿饭很丰盛,代替了5星级酒店的饭, 空缺的意义为代替,填入instead of,故答案为instead of。
(10)句意:我们爱你并且希望收到你的来信。短语hear from,收到……的来信,可知空缺填入介词from,故答案为from。
【点评】考查语法填空,做此类题首先熟悉文章大意,联系上下文,确定空缺单词,结合语法知识,给出单词的正确形式,即可。
2.阅读下面短文,在空格处填入一个适合的单词或填入括号中所给单词的正确形式。 Are you feeling very busy all the time? If you always think much work to do, it will make you ________(feel)bored. You should know that we'll have endless(无止境的)things tomorrow if we live. Why not________(do)the things you have to do today? So if you have a little time to relax, just enjoy ________(you). It doesn't mean you are lazy. That is because only ________ you are relaxed, you can do best. Here are some ________ for you to relax.
Firstly, show love to everyone you meet. Make time to talk to your friends or smile to a ________(strange)or volunteer at a hospital. The more you give, the________you will receive. ________, take away the old things you don't ________or send them to someone who needs them.
Thirdly, watch the world as a child does. Go for a walk in a park and have a picnic. Lie down on the grass and look at the blue sky. Just sit down ________(listen)to your favorite music or even dance to it. You'll find your life more interesting.
【答案】 feel;do;yourself;when;ways/suggestions;stranger;more;Secondly;need/want;to listen
【解析】【分析】本文介绍了人只工作不休息的坏处,以及给出放松的建议。
(1)句意:如果你总是想做大量的工作,它会让你感到无聊。make sb do sth,固定搭配,是某人做某事, 故填 feel。
(2)句意:为什么不做你今天必须做的事情?why not+动词原形,固定搭配,为什么不做某事,故填do。
(3)句意:所以,如果你有一点时间放松,就好好享受一下吧。enjoy oneself,固定搭配, 过得快活 ,主语是you,故反身代词是yourself ,故填 yourself。
(4)句意:那是因为只有当你放松的时候,你才能做到最好。根据 you are relaxed, you can do best. 可知,此处是时间状语从句,故填引导词when,当……的时候,故填when。 (5)句意:这里有一些让你放松的方法。根据 some , 可知前后是可数名词复数,下文都是给的建议和方法, 故应是方法,建议,way/suggestion,是名词 ,故填 ways/suggestions。
(6)句意:抽时间和你的朋友聊天,或者和陌生人微笑,或者去医院做志愿者。根据 or volunteer 可知是名词单数,故填 stranger。
(7)句意:你付出得越多,得到的也就越多。根据 The more you give, the 可知是比较
级,the more,the better句型,越……越……,此处指更多,故填more。
(8)句意:第二,把你不需要的旧东西拿走,或者把它们送给需要它们的人。根据Firstly可知此处是第二,副词,secondly ,故填Secondly。
(9)句意:第二,把你不需要的旧东西拿走,或者把它们送给需要它们的人。根据 take away the old things you don't可知是不需要或补想要,需要,need,想要,want,助动词don't后是动词原形 , 故填 need/want。
(10)句意:只要坐下来听你最喜欢的音乐,甚至跳舞。根据 favorite music 可知是听音乐,不定式表示目的状语,故填 to listen。
【点评】考查语言综合运用能力,注意非谓语动词,词性,连词搭配等多种用法。
3.根据短文内容及括号内所给单词的提示填空
Mrs. Black has three daughters. Sue is the ________ (young) of the three. She is ________(outgoing) than her two sisters. She always tells some funny jokes ________ (make) people laugh. At school, her teacher thinks that Sue is the ________ (hard-working) student and that she does thing the ________ (carefully).
Sue has a dream she want ________ (be) a reporter. To achieve (实现) her dream, Sue makes a plan. First she decides ________ (join) the writing Club to practice writing. Second, she tries ________ (talk) with her penfriends in different languages. To meet more people and talk with them, Sue plans ________(work) in some public (公共的) places. I'm sure she will be one of the ________ (famous) reporters in the world. Good luck to her!
4.语法填空
My grandfather never watched TV. He thought that people spent too much time ________ it. Some of his friends________ talked about sports shows, the movies and plays. My grandfather said to himself, \"They never read ________books or go out in the evening. \"________ he didn't buy a TV.
Two years________ my grandfather was 60 years old. He stopped ________ in the hospital. My father bought him a TV. He ________(开始) to watch all the news. He knows________ more about the world now. And he reads more books, too.
Now, my grandfather will get very________ if you trouble him (麻烦) when he is watching TV. I can't understand (明白) that one can change his ________when he is 60.
5.根据短文内容及括号内所给单词的提示填空 Hi Karen,
In the morning I went shopping with Morn. First I bought some fruit. I bought some ________(watermelon), bananas and oranges. Then I bought some vegetables. I. bought some onions, carrots, potatoes and ________ (lettuce). I also bought a lot of bread ________ (piece). I bought much ________ (cheese) and yogurt as well. I bought many hamburgers and ________ (sandwich), too. Why did I buy so much food? Oh, some of them are for my brother Ted's birthday party. The party is at 6:00 p.m. tomorrow. If you ________ (be) free, come to
the party. I would be glad if you ________(join) us. Well, this afternoon my cousin Emma might ________ (visit) me, but I' m not sure. If she comes, I ________ (call) you. Then we can fly kites together in the park. Please ________(wait) for my phone call. Susan
6.When can we get the party ________ (start)? All of the guests have already arrived.
7.【答案】 dreams;sleeping;in;worrying;an;about;feeling;remember;quickly;longer
【解析】【分析】短文大意;我们需要做梦,梦占据睡眠时间四分之一,从梦的内容里我们可以找出一些工作的答案,我们总是不能记住梦的内容。
(1)句意:我们需要做梦。根据前句提到 Dreams may be more important than sleep 可知,此处用dream的复数dreams,故答案为dreams。
(2)句意:梦占据了我们睡眠的四分之一的时间。根据空缺修饰time,可知应该填入sleep的形容词sleeping,睡着的,故答案为sleeping。
(3)句意:他们通常有颜色。根据短语be in color,有颜色,可知空缺填入in,故答案为in。
(4)句意:那可能因为做梦者在担心一些事情。根据be doing sth,可知空缺填入worrying,短语worry about,担心,故答案为worrying。
(5)句意:梦境可能找出一个答案。answer,答案,可数名词单数,前面要加不定冠词,根据answer是以元音音素开头,可知应该用an,故答案为an。
(6)句意:他们可能一整天都在思考他们的工作。根据前文提到 Some people get new ideas about their work from dreams 可知,空缺的意义为思考,think about,故答案为about。
(7)句意:有时我们从梦境里伴随一个好的感觉醒来。根据此处作名词,填入feel的名词形式feeling,感觉,故答案为feeling。
(8)句意;但是我们经常不能记住梦。根据can后面加动词原形,可知空缺填入remember。
(9)句意:这个梦能迅速从记忆中离开。根据空缺修饰go,可知应该用副词形式,填入quickly。
(10)句意:我们睡的越多,我们梦境越长。根据此处为the+比较级,the+比较级,可知空缺填入long的比较级为longer,故答案为longer。
【点评】考查语法填空,做此类题首先熟悉文章大意,联系上下文,确定空缺单词,结合语法知识,给出单词的正确形式,即可。
8.【答案】 childhood;smile;when;an;winner;first;was drawing;on;phone;toys 【解析】【分析】本文讲述了作者童年时和圣诞老人通电话的一个故事。
(1)句意:事实上,在我们的童年里,有一些记忆会和永远和我们在一起。根据下文 I was about four years old可知此处指小时候,即童年时候,childhood,童年,故填childhood。
(2)句意:一些在那个时候看起来如此可怕的东西可能会让我们在几年后微笑。make是使役动词,make sb do,是固定搭配,使某人做某事,故填动词原形,故填smile。 (3)句意:其中一个记忆就是我四岁时接到的一个电话。根据 I was about four years old可知此处是表示时间,故应是时间状语从句的引导词,when,当......的时候,故填when。 (4)句意:竞争对手会讲一个关于他们孩子的有趣故事,获胜的人将接到在皇家空军工作的圣诞老人的电话。根据story是单名词数,interesting是元音音素开头,故用不定冠词an表示泛指,一个,故填an。
(5)句意:竞争对手会讲一个关于他们孩子的有趣故事,获胜的人将接到在皇家空军工作的圣诞老人的电话。the是定冠词,其后应是名词,根据下文的 Mr. Santa Claus would give the winner's child some gifts 可知此处是获胜者,winner,故填winner。
(6)句意:电话来了,妈妈先和圣诞老人谈了一会,然后她把电话给了我。根据 and then 可知首先是妈妈接的电话,first,首先,故填first。
(7)句意:妈妈告诉圣诞老人我正在用蜡笔在墙上画画。根据 At that time 可知时态是过去进行时,主语是I,故填was drawing。
(8)句意:然后圣诞老人在电话里问我关于我的艺术作品的事情。on the phone,固定搭配,在电话里,故填on。
(9)句意:所以我扔下电话,哭着跑出房间。根据上文描述可知两个人在打电话,故扔掉的是电话,phone,故填phone。
(10)句意:不过,我确实从电台得到了两个软玩具。two后是名词复数,toy的复数是toys,故填toys。
【点评】考查语言综合运用能力,注意谓语的时态,语态,非谓语动词,词性,连词搭配等多种用法。
二、八年级英语下册阅读理解专项练习(含答案解析)
9.阅读理解
Every morning my father buys a newspaper on his way to work. Every evening my mother looks through magazines at home. And every night, I look at the posters with photos of David Beckham and Yao Ming on my bedroom wall before I go to sleep. Can we imagine life without paper or print?
Paper was first created about 2,000 years ago, and has been made from silk, cotton, bamboo, and, since the 19th century, from wood. People learned to write words on paper to make a book. But in those days, books could only be produced one at a time by hand. As a result, they were expensive and rare. And because there weren't many books, few people learned to read. Then printing was invented in China. When printing was developed greatly at the beginning of the 11th century, books could be produced more quickly and cheaply. As a result, more people learned to read. After that, knowledge and ideas spread quickly.
Today information can be received online, downloaded from the Internet rather than found in books, and information can be kept on CD-ROMs or machines such as MP3 players.
Computers are already used in classrooms, and newspapers and magazines can already be read online. So will books be replaced by computers one day? No, I don't think the Yao Ming posters
on my bedroom wall will ever be replaced by a two-metre-high computer! (1)What does the writer do before he goes to sleep? A. He reads books. B. He reads newspapers.
C. He looks through magazines. D. He looks at the posters on the wall. (2)When was paper first created?
A. About 2,000 years ago. B. In the 19th century. C. About 1,000 years ago. D. In the 11th century.
(3)Why were books expensive and rare before the invention of printing? A. People could not read.
B. People could not write words on paper. C. People could not find silk, cotton or bamboo. D. People could only produce books one at a time by hand. (4)What happened after books became cheaper?
A. People didn't want to buy books. B. Printing was invented in China.
C. Knowledge and ideas spread quickly. D. The Internet was introduced to people soon. 【答案】 (1)D (2)A (3)D (4)C
【解析】【分析】讲述了纸的起源,一开始的现状,讲述了纸和印刷术的发展过程。 (1)细节题。根据第一段提到的 I look at the posters with photos of David Beckham and Yao Ming on my bedroom wall before I go to sleep. 可知,作者睡觉前需要看墙上的海报,故选D。
(2)细节题。根据第二段提到的 Paper was first created about 2,000 years ago ,可知纸在2000年前发明,故选A。
(3)细节题。根据第二段提到的 But in those days, books could only be produced one at a time by hand. 可知,一开始书必须手把手生产,因而书籍很贵,故选D。
(4)细节题。根据第三段提到的 After that, knowledge and ideas spread quickly. 可知书变便宜了后,知识和思想很快的被传播,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
10.阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
Replacing (更换) some things in your house at the right time can make you healthier. Some researches show us when and why the following things should be replaced. Item Toothbrush Cutting board Chopsticks Blanket Main material Plastic Replacing reason Replacing time Causing toothache Every months Wood Wood Wood Being out five Every five years worn Cleaning way Using warm water Using hot water 菌) three Every three years Using hot water Dry-cleaning bacteria Every months a Producing bacteria (细Producing (1)According to the form above, ________of the four items is/are mainly made of wood. A. one B. two C. three D. four (2)You should clean ________ with hot water.
A. toothbrushes and cutting boards B. chopsticks and blankets C. cutting boards and chopsticks D. toothbrushes and blankets (3)Which of the following is TRUE according to the form above? A. Your cutting board should be dry-cleaned with hot water. B. Warm water prevents your chopsticks from producing bacteria. C. Being worn out is the reason for replacing your blanket. D. Every three years is the best time to replace everything. 【答案】 (1)B (2)C (3)C
【解析】【分析】文章大意:文章用表格讲述了家里很多东西正确的替换时间和原因。 (1)细节理解题。根据表格第二行,可知有三种东西的材料是由木头制成的,故选C。 (2)细节理解题。根据第三行可知用热水清洗的有:Cutting board和Chopsticks,故选C。
(3)细节理解题。根据第二行可知要干洗的是Blanket,A不对,牙刷需要用温水洗,不是筷子,B不对,根据最后一行可知替换每种东西的时间有三年的,也有五年的,故D不对,根据第四行可知Blanket替换的原因是用坏了,故选C。
【点评】考查阅读理解能力,能熟练读懂表格中的内容,并根据问题在原文中找到依据,选出正确答案。
11.阅读理解
\"What! You too? I thought I was the only one.\" Have you ever said this to someone? If so, you may have ended up becoming friends with this person.
It seemed that similarity often helps form friendships. The Greek philosopher(哲学家) Aristotle once said, \"Some define(下定义) friendship as a matter of similarity. They say that we love those who are like ourselves.\"
Now, there is some science behind this idea. Scientists from University of California said friends have similar brains, Scientific American reported.
The scientists invited 42 university students to take part in an experiment. Each student watched the same set of videos, which included a comedy, a discussion and a soccer match. Meanwhile, scientists studied their brains and recorded their brain activity.
According to their study, friends who watched the same video clips reacted in similar ways. Similar parts of their brains lit up while watching the videos, especially parts that were connected with motivation(动力), learning and memory.
However, people who weren't friends had different reactions to the same clips.
\"Having close friends whose brains react like ours may be rewarding because it makes one's won values, opinions, and interests strength,\" scientist Carolyn Parkinson told Business Insider. But brain similarity is not the only thing that can result in friendship. Scientists from the University of Leipzig, Germany, found that friendship is also based on how physically close you are to someone.
They did an experiment with first-year college students who met in class for the first time. In this experiment, students who sat in neighbouring seats were more likely to become friends. (1)What does \"this idea\" in Paragraph 3 refer to? A. Many friendships start with small chats.
B. Friends try to develop similarities between themselves. C. People with similarities may become friends D. We like those who like us first.
(2)The 42 university students in the experiment_____________.
A. are all from the University of California B. were close friends before the experiment C. watched the same set of videos D. reacted differently from each other (3)What did the study of the students' brains show? A. They had watched the same video clips. B. Friends had similar reactions to the same clips. C. Watching videos improves one's memory. D. It's good to have friends who react similarly.
(4)According to the story , what else may help build friendship? A. Being fun and helpful B. Studying at the same college. C. Having similar appearances D. Being physically close. (5)The best title of the passage is \"__________\"
A. What is friendship B. Friends can think alike C. An experiment about friendship D. How can we build friendship 【答案】 (1)C (2)C (3)B (4)D (5)B
【解析】【分析】这是一篇说明文,主要告诉我们相似的人或者距离较近的人更容易成为朋友。
(1)细节理解题,根据 Now , there is some science behind this idea. Scientists from University of California said friends have similar brains, Scientific American reported.现在,有一些科学背后的想法。据“科学美国人\"报道,加州大学的科学家们说,朋友们也有类似的大脑,可知这里this idea是指有相似之处的人可能会成为朋友,故选C。
(2)细节理解题,根据 The scientists invited 42 university students to take part in an experiment. Each student watched the same set of videos, which included a comedy, a discussion and a soccer match.科学家们邀请了42名大学生参加一项实验。每个学生都观看了相同的一组视频,其中包括一部喜剧、一场讨论和一场足球比赛,可知答案,故选C。
(3)细节理解题,根据 According to their study, friends who watched the same video clips reacted in similar ways. 根据他们的研究,看过相同视频片段的朋友也会有类似的反应,可知答案,故选B。
(4)细节理解题,根据 Scientists from the University of Leipzig, Germany, found that friendship is also based on how physically close yo are to someone. 德国莱比锡大学(UniversityofLeipzig) 的科学家们发现,友谊也是建立在身体上与某人有多亲密的基础上的,和 In this experiment, students who sat in neighbouring seats were more likely to become friends.在这个实验中,坐在相邻座位上的学生更有可能成为朋友,可知坐得近的学生更可能成为朋友,故选D。
(5)主旨大意题,结合文章大意主要讲述的是相似常常有助于建立友谊,希腊哲学家(哲学家)亚里士多德曾经说过,有些人把友谊定义为相似之处。他们说我们爱那些和我们一样的人。可知朋友可以有相同的想法,故选B。
【点评】考查阅读理解能力,细节理解题要在文章中找到原句和细节,选出正确答案;主旨大意题要掌握文章大意,了解作者的写作意图,找到关键词,选出最佳答案。
12.阅读理解 Happy Middle School
We're a bilingual(双语的) school for children of 6--15. We want a cook, a library assistant, a sports coach and a language teacher. Job cook library assistant Sports coach Language teacher Age Language 25-40 20-35 20-40 Chinese Chinese, English Chinese, English Chinese, English Skill Other term(条件) Can cook Chinese and western healthy food Read different kinds of books major in(主修)PE Major in English careful healthy and strong (1)Which of the following can go to Happy Middle School? A. A four-year-old child B. A ten-year-old child C. A sixteen-year-old child D. A five-year-old child
(2)Happy Middle School doesn't want ___________.
A. a cook B. a nurse C. a library assistant D. a sports coach (3)Which of the following may not speak English?
A. The cook B. The library assistant C. The sports coach D. The teacher (4)The cook can cook _____________.
A. Chinese food B. Western food C. Chinese and western food D. food (5)Which is not needed as a sports coach? A. He majors in P.E. B. He must healthy and strong C. He can speak Chinese and English D. He can cook western food. 【答案】 (1)B (2)B (3)A (4)C (5)D
【解析】【分析】文章大意:这篇文章是有关广告布告类的阅读,主要是双语学校的招聘信息。
(1)细节理解题。根据文章第一句话可知学生年龄是6—15岁,故选B。
(2)细节理解题。根据We want a cook, a library assistant, a sports coach and a language teacher.可知护士不在招聘范围,故选B。
(3)细节理解题。根据招聘信息表格语言栏可知对厨师的语言要求是会汉语即可,故选A。
(4)细节理解题。根据招聘信息表格能力栏可知要求厨师会做中餐和西餐,故选C。 (5)细节理解题。根据招聘信息表格有关教练需具备的条件可知他会做西餐不在范围内,故选D。
【点评】考查阅读理解能力,对于广告布告类的阅读,要带着问题在表格中找到具体的细节,选出正确答案。
13.根据材料内容选择最佳答案。
Hi, I'm Amy. I'm here to help you with any study-related (有关系的) problem, big or small. Please send me a message anytime. —Amy My problem is time — I don't have enough time. Next month, I will have twelve exams. How can I possibly study for all of them? I think it's difficult and impossible. —Cindy Hi, Cindy. It isn't impossible but you have to get started now. Make a study plan and prepare for each subject. It's better to study for an hour a day than just once a week, all day. —Amy I share a bedroom and a desk with my sister. When we study at the desk together, she distracts (使分心) me because she is noisy. I try to talk with her about it, but she gets angry. Can you help me? —Jane Hi, Jane. You and your sister can use the desk at different times. You can talk about it with her. Or you can study at the school library a few times a week. If it's easier to write instead of (而不是) talking face to face, try messaging her and explain (解释) how ▲ you feel. —Amy I'm silly. I just find it hard to study. I always stop and start and I keep getting the feeling that I'm learning wrong things. I don't think you can really help me. —Liza Liza, you're not silly at all! Lots of students have the same experience as you. Sometimes things will improve if you join a study group. Join a group and meet twice or three times a week after school to study together. It's helpful for lots of students. —Amy (1)What is Cindy's problem? A. Her teachers don't like her. B. Her parents don't understand her. C. She doesn't want to study for her exams.
D. She doesn't have enough time to study for her exams. (2)Who lives in the same bedroom with her sister?
A. Amy. B. Cindy. C. Jane. D. Liza. (3)The best word for \" ▲\" is \"______\".
A. terrible B. afraid C. lucky D. excited (4)What does Amy think of Liza?
A. She is silly. B. She is noisy. C. She learns quickly. D. She has a common problem. (5)Amy advises Liza to ______. A. make a plan B. join a study group C. talk with her friends D. study in the school library 【答案】 (1)D (2)C (3)A (4)D (5)B
【解析】【分析】文章讲诉了关于学习热线主持人艾米回答了森碟、简和丽莎关于各自的学习问题。
(1)细节理解题。根据I don't have enough time. Next month, I will have twelve exams.可知是没有足够的时间为考试学习;故选D。
(2)细节理解题。根据I share a bedroom and a desk with my sister.—Jane可知是简和妹妹共用房间;故选C。
(3)细节理解题。根据she distracts (使分心) me because she is noisy. I try to talk with her about it, but she gets angry. Can you help me?可知感觉多么糟糕;故选A。
(4)细节理解题。根据Lots of students have the same experience as you.可知是认为丽莎的问题很正常;故选D。
(5)细节理解题。根据Sometimes things will improve if you join a study group.可知是建议她参加学习俱乐部;故选B。
【点评】此题考查阅读理解。这篇阅读理解是关于细节理解。对于细节理解题,需要在有限的时间内运用略读、扫读、跳读等技巧快速阅读,发现文章中的细节信息,然后遵循由整体到细节的原则,把握作者的思路,按全文——段落——词语的步骤来解题。
14.阅读理解
When I was four, one day I was playing outside our house. I saw my grandfather's truck. It was black and looked very old. I thought, \"Grandpa doesn't have to drive such an ugly truck. Maybe I can make it look better.\" I got some paint and a brush which were left in the kitchen by my father .I painted the truck white and blue all over .I was finishing the job when my mum walked up and stopped me. She was worried that my grandfather would be angry .However, when my grandfather looked at my paintings on the truck, he laughed loudly, \"Angela, that's the prettiest truck I've ever seen! I love it!\"
Sometimes adults(成年人)don't stop to see things through children's eyes. They miss so much beauty in the world .Luckily, my grandfather saw things in another way.
(1)At the age of________, Angela painted her grandfather's truck white and blue. A. four B. five C. six D. seven (2)Angela found some paint and a brush________.
A. in the truck B. outside the house C. in the kitchen D. outside the park (3)Angela's grandfather ________when he saw her paintings.
A. was worried B. shouted angrily C. became sad D. laughed loudly 【答案】 (1)A (2)C (3)D
【解析】【分析】本文通过讲述作者四岁时看见爷爷的卡车看起来又黑又旧,于是就用爸
爸留在厨房的刷子给车刷了蓝白漆,但是妈妈看后担心爷爷会生气,但是后来爷爷没有生气而是表扬了作者的故事。
(1)细节题,根据 When I was four. I got some paint and a brush which were left in the kitchen by my father .I painted the truck white and blue all over.可知Angela给她爷爷的卡车喷漆时她才四岁。故选A。
(2)细节题,根据 I got some paint and a brush which were left in the kitchen by my father .I painted the truck white and blue all ove.可知她在厨房发现了一些油漆和刷子,故选C。 I(3)细节题,根据 when my grandfather looked at my paintings on the truck, he laughed loudly,可知当她爷爷看见她的在卡车上的画大声笑了,故选D。
【点评】考查阅读理解能力,细节题是考试中阅读理解中常考的一种题型,细节题需要在文中寻找答案。
15.阅读短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Become a volunteer and help those in need in We need students at the age of 16 and up your community! Voluntary work includes giving who study at school and want to give them a hand to the poor, helping the families whose chances to use their talents, skills and houses were destroyed by natural disasters or knowledge to help the little kids. creating green areas for the neighborhood. They must be warm-hearted and have Whichever service activity you choose, you can enough patience. make a difference and create a real change in the community! Let's work together to make the world a better place. Our summer holiday volunteer jobs are open to all. You don't need any special skills and there are no age limits with Biosphere Expedition (生物圈探险). You can be a wildlife and environmental volunteer for anywhere from two weeks to two months. You'll work with local scientists, and the leaders from Biosphere Expedition will be by your side. (1)According to the passage, the volunteers can ________ in the community. A. help the poor B. take care of pet animals C. clean up the houses D. build a house for the homeless (2)What can we learn about Biosphere Expedition? A. People of different ages can take part in Biosphere Expedition. B. To join in Biosphere Expedition, special skills are required. C. You'll work alone if you take part in Biosphere Expedition. D. Biosphere Expedition is likely to be held for more than 90 days.
(3)If James ________ is years old, he might be a volunteer to help the little kids.
A. 11 B. 13 C. 15 D. 17 (4)The passage was written to ________. A. introduce a science club B. look for volunteers C. offer community service D. help with job interviews 【答案】 (1)A (2)A (3)D (4)B
【解析】【分析】主要讲了招募志愿者的三则信息。
(1)细节题。根据第一则信息Become a volunteer and help those in need in your community! Voluntary work includes giving a hand to the poor可知帮助社区里的穷人,故选A。 (2)细节题。根据第二个信息You don't need any special skills and there are no age limits with Biosphere Expedition (生物圈探险).可知没有年龄、不需要任何特殊的技能都可以参加生物圈探险,故选A。
(3)细节题。根据第三则信息We need students at the age of 16 and up who study at school and want to give them chances to use their talents, skills and knowledge to help the little kids.可知16岁以上的学生可以帮助小孩,故选D。
(4)细节题。根据全文可知主要讲了招募志愿者的三则信息。故选B。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
16.阅读理解
Many animals are in danger of dying out. We can see the number of animal species decreases faster and faster and this trend will continue. From 1980 to 2010, at least I million animal species disappeared. Worse still, more and more wild animals are in great danger. It is not a piece of terrible news; it is a fact, a harsh reality. Unfortunately, we may not see these animals in the near future.
Why is the number of animal species declining year by year? Apparently animals have become victims of fashion industry. Animal skin has been used to make fashionable clothes and these clothes are sold at a high price. So some greedy people begin to kill animals in a large quantity. This irresponsible behaviour not only breaks the balance of nature but also endangers the living environment of human beings.
As far as I am concerned, something must be done to stop this illegal action. We believe \"no buying, no killing\". First, we must make concerning laws to protect these animals in danger. Second, we must take some measures to protect animals effectively. Animals are our friends and part of our environment. Third, we should raise people's awareness to protect animals and our environment. In this way, we can build a harmonious society and ensure a sustainable development.
(1)From the first paragraph, we Can learn that
A. the number of animal species decreases faster and faster B. the number of animal species increases faster and faster C. the number of animal species increases more and more D. the number of animals increases more and more.
(2)When did at least 1 million animal species disappear? A. From 1908 to 2010. B. From 1980 to 2011. C. From 1980 to 2010. D. From 1981 to 2010.
(3)Where did animal skin go?
A. The museums. B. Home. C. The fashion clothes factories. D. The libraries. (4)Which of the following is NOT true according to Paragraph 3? A. We must make laws to protect these animals in danger. B. We must take some measures to protect animals effectively.
C. We should raise people's awareness to protect animals and our environment. D. We should breed wild animals. 【答案】 (1)A (2)C (3)C (4)D
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了动物物种消失的的现状、原因,以及作者的呼吁。
(1)段落大意题。根据第一段 We can see the number of animal species decreases faster and faster and this trend will continue. 可知,第一段主要强调了动物种类数量减少的速度越来越快了。故选A。
(2)细节理解题。根据第一段From 1980 to 2010, at least I million animal species disappeared. 可知,1980年—2010年间,至少有一百万种动物消失了。故选C。
(3)细节理解题。根据第二段 Animal skin has been used to make fashionable clothes .可知,动物的皮肤被用来做时尚的衣物。故选C。
(4)推理判断题。根据第三段 First, we must make concerning laws to protect these animals in danger. 我们应该制定相关法律;和 Second, we must take some measures to protect animals effectively.我们应该采取一些有效措施;以及 Third, we should raise people's awareness to protect animals and our environment. 我们应该提高保护动物和环境的意识,可知并没有提到我们应该喂养野生动物,D表述错误。故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和段落大意题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;段落大意题需要通读整段,了解大意之后找出中心思想。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- gamedaodao.com 版权所有 湘ICP备2022005869号-6
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务