您好,欢迎来到刀刀网。
搜索
您的当前位置:首页四川省南充市龙蟠镇中学2021年高二英语期末试卷含解析

四川省南充市龙蟠镇中学2021年高二英语期末试卷含解析

来源:刀刀网
四川省南充市龙蟠镇中学2021年高二英语期末试卷含解析

一、 选择题

1. We must apply our minds to ________a solution.

A. find B. finding C. found D. being found 参:

B

2. As the prices of goods in town are _____ day by day, more and more residents are determined to go to the countryside and make a living by _____ sheep or pigs.

A. raising; raising B. rising; rising C. raising; rising D. rising; raising 参: D 略

3. It will take us about an hour to get to the airport, _______ possible traffic delay. A. allowed for B. allowing C. allowed D. allowing for 参:

D

4. Give me an undisturbed hour and I ________ the work Tom has left unfinished. A.see to

B.will see to C.would be seeing to D.have seen to

参:

B

考查时态。句意:给我一个小时的安静时间,我将处理好汤姆留下的未完成的工作。此处是“祈使句+and+陈述句”的结构,陈述句中通常用一般将来时,故选B项。

5. The problem ______at present is the global financial turmoil. ( 全球经济动荡)

A. discussed B. being discussed C. having been discussed D. to be discussed

参:

B

6. ____ his team had won, his face lit up at once.

A. Knowing B. When knowing C. After knowing D. When he knew 参:

D

7. Our football team will compete against the Japanese team this evening.Let’s go and ? A.cheer them up B.join them up C.add them up D.pick them up 参:

A

8. --May I borrow your book Steve Jobs ? --- ________ you return it before Friday.

A. If only B. Unless C. On condition that D. Now that 参:

C

9. I like the house with a beautifull garden in front , bue I don’t have enough money to buy . A. it B. that C. what D. one 参: A

10. It was recommended that the goods _______ to the disaster area at once.

A.would be sent B.should sent C.will be sent D.be sent 参:

D

11. You can’t imagine that a well- behaved gentleman _____ be so rude to a lady. A. might B. need C. should D. would 参: C

12. It is illegal for a public official to ask people for gifts or money ____favors to them. A. in preference to B. in place of

C. in agreement of D. in exchange for 参: D

13. Not until Mr. Smith came to China ___ what kind of a country she is. A. did he know B. he knew C. he didn't know D. he could know 参:

A 略

14. Old Tom, the killer whale, was off and back to the hunt _____ the other killers were still attacking the whale.

A. how B. why C. what D. where 参: D

15. Don't touch the sleeping tiger. If he woke up, he _____ you.

A. would come to B. would come at C. would have come toward D. will come to 参:

B

16. Beginning college is exciting:many of us can be easily overwhelmed by _______ details of running ________ well-balanced life.

A. /; the B. the; a C. /; a D. the; / 参: B 略

17. This big room can ________ either a living room or a dinning room. A. use to

B. serve to

C. function as

D. change as

参:

C

二、 完型填空

18. 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

For a long time I saw happiness as a huge banner(横幅)across the finish line of a long race.I felt that only when I __41__ certain things could I finally be happy in my life.Most of the time I felt like a tortoise believing that being slow and __42__ would win the race.At other times I would__43__ like a rabbit trying different side roads at a dangerous __44__hoping to reach that banner a little faster.__45__,I began to see that no matter how long I raced towards it,the banner was never any__46__.I finally decided one day to __47__and take a break.It was then that I saw my __48__ sitting beside me.

It had been with me as I __49__ hard to support my family,as I played with my children and heard their __50__ and even when I was __51__ with my wife at my side looking after me.It had been with me as I raced towards that stupid banner.I just didn't have the __52__ to see it.

There is an old Chinese proverb that says,“Tension is what you think you should be.__53__ is who you are.”Perhaps we all should stop our race towards the __54__ life we think we should have and __55__ the life we have now.Happiness will never be found under some banner far away.It will be found __56__ your own heart,soul and mind.It will be found when you _57__ that others love you just as you do.

Don't be a tortoise or a rabbit when it comes to your happiness.Be a playful puppy and carry your stick of __58__ with you everywhere you go.__59__yourself out of the race and realize that when it comes to love and happiness you are__60__there.

41.A.forgot B.missed C.overcame D.accomplished 42.A.safe B.steady C.calm D.quiet 43.A.act B.run C.jump D.walk 44.A.place B.height C.speed D.time

45.A.Generally B.Gradually C.Unfortunately D.Firstly

46.A.clearer B.lower C.closer D.smaller 47.A.settle in B.start off C.stop by D.sit down 48.A.happiness B.goal C.success D.friendship 49.A.studied B.fought C.exercised D.worked 50.A.laughter B.complaints C.stories D.breathing 51.A.lonely B.tired C.sick D.hungry 52.A.courage B.Chance C.wisdom D.strength 53.A.Stress B.Relaxation C.Failure D.Pain

54.A.real B.perfect C.common D.color1 ful 55.A.enjoy B.change C.improve D.create 56.A.from B.on C.over D.in 57.A.realize B.believe C.hope D.admit 58.A.sorrow B.Responsibility C.fortune D.joy 59.A.Carry B.Make C.Push D.Take 60.A.never B.still C.already D.ever

参:

41.D 42.B 43.A 44.C 45.B 46.C 47.D 48.A 49.D 50.A 51.C 52.C 53.B 54.B 55.A 56.D 57.A 58.D 59.D 60.C

41.解析:“我”觉得只有当“我”完成(accomplished)了某些事情后,最终在一生中“我”才是幸福的。 答案:D

42.解析:大多数时候“我”感觉(自己)像一只乌龟,相信只要慢慢的稳稳的(steady),就会赢得比赛。 答案:B

43.解析:其他时间,“我”又像一只兔子一样,尝试不同的旁道。根据语境可知,act“做事,行动”正确。 答案:A

44.解析:“我”以一种危险的速度(speed)前进,希望能更快一点儿到达那面旗帜。 答案:C

45.解析:渐渐地(Gradually),“我”开始发现无论“我”跑多远,那面旗帜从不曾更近一点儿。 答案:B

46.解析:参见上题解析。closer更近一点儿,符合语境。 答案:C

47.解析:最后,“我”决定坐下(sit down)来休息一下。 答案:D

48.解析:就在那时,“我”看到幸福(happiness)就在“我”身边。根据文章第一句中的“happiness”可知,A项正确。 答案:A

49.解析:当“我”努力工作(worked)来养家糊口时,当“我”和孩子们一起玩耍,听到他们的笑声(laughter)时,甚至当“我”生病(sick)妻子在身边照顾“我”时,幸福一直都在“我”身边。

答案:D 50.答案:A 51.答案:C

52.解析:“我”只是没有看到这些身边的幸福的智慧(wisdom)。 答案:C

53.解析:压力来自你对自己的期待,放松你会发现真实的自己。此处Relaxation“放松”和Tension“压力”对应,所以B项正确。 答案:B

54.解析:也许我们大家都应该停止追求我们自己认为的应该拥有的完美生活的脚步,享受(enjoy)我们现在所拥有的生活。perfect完美的。 答案:B

55.解析:参见上题解析。enjoy“享受”,符合语境。 答案:A

56.解析:你会在你自己的心中,思想里,脑海中找到你想要的幸福。 答案:D

57.解析:当你意识到(realize)其他人爱你就像你爱他们一样时,你就会感到幸福。 答案:A

58.解析:在通往幸福的路上,不要做乌龟,也不要做兔子。要做一个顽皮的小狗,无论去哪里,都把自己的快乐(joy)的骨头带在身边。 答案:D

59.解析:把自己从赛跑中解脱出来。take...out of从……中出来,符合语境。 答案:D

60.解析:谈及爱和幸福时,你已经(already)处在爱的包围和幸福的海洋里。 答案:C

三、 阅读理解

19. I read a newspaper article about a new concept. The idea is simple, but revolutionary: combining a residential home for the elderly with a nursery school in the same building. The children and the residents (住户) eat lunch together and share activities such as music, painting and gardening. In the afternoons, the residents enjoy reading stories to the children and, if a child is feeling sad or tired, there is always a kind lap to sit on and a hug.

Nowadays there is less and less contact between the old and the young. There are many reasons for this

including the breakdown of the extended family, working parents with no time to care for aging relations, and smaller flats with no room for grandparents. But the result is the same: increasing numbers of children without grandparents and old people who have no contact with children. It’s a major problem in many societies.

That’s why inter-generation (代际的) programs are growing in popularity all over the world. There are examples of successful actions. Using young people to teach IT skills to older people is one obvious example. Using old people as volunteer assistants in schools is another. One successful scheme in London pairs young volunteers with old people who are losing their sight. The young people help with practical things such as writing letters, reading bank statements and helping with shopping, and the older people can pass on their knowledge and experience to their young visitors. For example, a retired judge may be paired with a teenager who wants to study law.

But it isn’t only the individuals concerned who gain from inter-generational activities. The advantages to society are huge too. If older people can understand and accept the youth of today, there will be less conflict in a community. And we can use the strengths of one generation to help another. Then perhaps getting old won’t be so sad after all.

4. Why does the author mention the newspaper article he read? A. To argue for a new concept. B. To introduce the topic of the text. C. To show his interest in the topic.

D. To draw our attention to a social problem.

5. What is the purpose of the inter-generational programs? A. To ask the old to care for the young. B. To teach the young to respect the old. C. To bring the old and the young together. D. To provide a good job opportunity for the young. 6. What is Paragraph 3 mainly about?

A. The examples of inter-generational activities. B. The inter-generational programs all over the world. C. The inter-generational programs’ benefits to individuals. D. The reasons why inter-generational programs enjoy popularity. 7. What may be the best title for the text? A. Being old is no more sad. B. Offer a warm home for the young. C. A new concept in caring for the old is born. D. Build bridges between the old and the young.

参:

4. B 5. C 6. A 7. D

这是一篇说明文。现在老年人和年轻人之间的接触越来越少了,因此一个将老人和年轻人能够聚在一起的跨带项目为老人和年轻之人间搭起一座桥梁。 【4题详解】

推理判断题。根据第二段第一句Nowadays there is less and less contact between the old and the young.(现在老年人和年轻人之间的接触越来越少了。)可知由第一段作者提到的文章中作者领悟到老年人和年轻人之间的接触越来越少。可知第一段提到文章的目的是为了引出文章的主题。故选B。 【5题详解】

推理判断题。根据第三段中Using young people to teach IT skills to older people is one obvious example. Using old people as volunteer assistants in schools is another. One successful scheme in London pairs young volunteers with old people who are losing their sight. The young people help with practical things such as writing letters, reading bank statements and helping with shopping, and the older people can pass on their knowledge and experience to their young visitors. For example, a retired judge may be paired with a teenager who wants to study law.(利用年轻人向老年人传授IT技能就是一个明显的例子。在学校里利用老年人做志愿助理是另一个例子。伦敦有一个成功的计划,把年轻的志愿者和失明的老年人配对。年轻人帮助做一些实际的事情,比如写信,看银行对账单和购物,老年人可以把他们的知识和经验传授给年轻的游客。例如,一个退休的法官可能与一个想学习法律的青少年配对。)这些具体的事例说明了跨代项目的目的是把老人和年轻人聚在一起。故选C。 【6题详解】

主旨大意题。根据第三段第二句There are examples of successful actions.(有一些成功行动的例子。)以及主要内容为列举了跨代项目的具体例子可知第三段主要关于跨代项目的具体例子。故选A。 【7题详解】

主旨大意题。根据最后一段中If older people can understand and accept the youth of today, there will be less conflict in a community. And we can use the strengths of one generation to help another. Then perhaps getting old won’t be so sad after all.(如果老年人能够理解并接受今天的年轻人,那么社区中的冲突就会减少。我们可以利用一代人的力量帮助另一代人。那么也许变老就不会那么伤心了。)以及文章主要内容为介绍了一个为老人和年轻人搭起一座桥梁,将他们聚在一起的跨带项目。故选D。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- gamedaodao.com 版权所有 湘ICP备2022005869号-6

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务