一、阅读理解(本大题共15小题,共37.5分)
A
Funded Programs Allow You To Explore Canada And Learn French Are you open to exploring Canada for a few weeks,meeting new friends,learning French and participating in unforgettable worthy adventures?The Explore Programs or Odyssey Programs may be right for you!
EXPLORE PROGRAMS
Offered during the spring and summer for people with any skill level in French,the Explore Programs are language programs which allow you to discover another region of Canada while learning French.There is a three-week Explore (from 13 to 15 years old) program and an Explore program if you're a student 16 years old or older.
FUNDING
The three-week Explore program:﹩2,000(taxable income).The Explore program for 16+ year olds:﹩2,800 (taxable income).
The funding covers the major expenses for participating in the program:tuition,teaching materials,workshops,meals,hotel,and most of your activities.Aside from personal spending money(for snacks or souvenirs,etc.) you will need to cover registration fees and travel expenses.
ELIGIBILITY CRITERIA(资格标准)
In order to qualify for the Explore (from 13 to 15 years of age)funding,you must:
-be a Canadian citizen or resident(those studying in Canada as a student);
-be 13.14 or 15 years old by the time your Explore(from 13 to 15 years of age) course,begins;and have been a full-time student for at least one term during the current school year.
There is no age limit for participation in Odyssey,but you need to meet all the other eligibility requirements in the Explore program.There are no French-language-skill requirements to apply for the Odyssey program.
For full details please visit www.myodyssey.ca.
1.Which of the following can you do if you join in the Funded Programs? ______
A. Go abroad. B. Meet old friends.
C. Experience an adventure. D. Be a full-time student.
2.What is the extra cost if you participate in the program? ______
A. Trip expenses. B. Students' books.
C. Hotel expenses. D. Suppers.
3.What makes Odyssey different from the Explore? ______
A. English requirements B. Age requirements.
C. French requirements. D. Learning time.
B
Last summer,Katie Steller pulled off the freeway on her way to work in Minneapolis.She stopped at a traffic light,where a man was sitting with a sign asking for help.She rolled down her window.
"Hey!" She shouted. "I'm driving around giving free haircuts.If I go grab my chair,do you want one right now?"
The man looked to be in his 60s.He laughed,saying,"Actually,I have a wedding to go to this week.I am really hoping to get a haircut."
"I'll be right back." Steller said.
She drove off,went to the salon(美发厅)she owns,and moved a red chair into her car.Then she drove back.The man,named Edward,took a seat.She started to give him a haircut.He told her about his growing up in Mississippi and moving to Minnesota to be closer to his adult children.After the haircut was done,Edward looked in a mirror and said gladly, "I look good!"
To date,Steller has given 30 or so such haircuts to people around the city.It's more than a haircut.Steller wants it to be a gateway to express care,value and appreciation,but also to get to know more people.
Steller knows that a haircut can change a life.One changed hers:As a teen,she suffered from a serious disease and her hair thinned drastically.Seeing this,her mother arranged for Steller's first professional haircut. "To sit down and have somebody look at me and talk to me kindly helped me feel cared about and less alone," she said.
After that,Steller knew she wanted to have her own salon so she could help people feel the way she'd felt that day.Not long after finishing cosmetology(美容学)school in 2009,she began what she now calls her Red Chair Project,reaching out to people on the streets.
4.What did Steller offer to Edward? ______
A. Encouragement. B. A free haircut.
C. A comfortable chair. D. Financial assistance.
5.Why did Steller start her Red Chair Project? ______
A. To advertise her salon. B. To change the poor's life.
C. To show acts of kindness. D. To draw others' attention.
6.What does the underlined word "drastically" in paragraph 7 mean? ______
A. Cautiously. B. Occasionally. C. Sharply. D. Painfully.
7.What is the best title for the text? ______
A. More than a Haircut B. A Chair Project
C. A Free Haircut D. Less Prejudice and Cruelty
C
Scientist have been studying Antarctica for over a century,but details as basic as what it looks like beneath all that ice have largely remained a mystery.Now,Earther reports that a team of scientists from Denmark,Norway,the Netherlands,and the UK has published the most detailed data yet on the continent's subglacial topography(冰川下的地形) near the South Pole.
As they report in the journal Geophysical Research Letters,central Antarctica is home to three large canyons(峡谷),one of which is deeper than the Grand Canyon and nearly as wide at some points.The researchers made the discovery by flying a plane with radar over the South Pole,a spot that isn't covered by satellites.They expected to find mountains beneath the ice sheet,but the wide canyons they found between the mountains came as a surprise.
Of the three canyons,two hadn't been documented previously.The largest,the Foundation Trough(基础槽),measures 218 miles long,up to 22 miles wide,and 6,260 feet deep,putting it up there with the planet's most impressive canyons.
The discoveries are significant on their own,but the real purpose behind the research is to better understand how the West and Fast Antarctic ice sheets will react to rising temperatures.Human-caused climate change has made some of the continent's ice not firm,and the West Antarctic ice sheet especially has been slowly melting to the sea.If patterns continue,the coastal glaciers supporting the large ice sheets could fall down,causing sea levels to rise a minimum of 10 feet.If this happens,the canyons could be a major factor in the speed and direction of ice flow from central Antarctica to the coast.
The event isn't likely to happen in the near future,but further study of Antarctica's topography will allow scientists to better predict when it might.
8.Which of the following have scientists known little? ______
A. The shape of Antarctica ice.
B. The condition of Antarctica ice.
C. The Grand Canyon.
D. The beneath of Antarctica ice.
9.Which of the following is found by a plane with radar? ______
A. The Grand Canyon. B. The mountains.
C. Three large canyons. D. Ice sheets.
10.How do the scientists feel about finding the wide canyons? ______
A. Ridiculous. B. Interesting. C. Unexpected. D. Common.
11.What's the aim of the study? ______
A. To know how ice sheets react to rising temperatures.
B. To find out how large the three canyons are.
C. To document the three canyons.
D. To show the importance of the three canyons.
D
Hugging a dog is one of the life's greater joys.It is like experiencing a love drug,which is quite true.
Dogs and humans always interact with each other.And if you get to have dogs and hug them every day,you just might live longer than people who don't have to clean animal hair off their clothes,according to a pair of studies recently.
The studies,published in the journal Circulation:Cardiovascular Quality and Outcomes,suggest that dog ownership is linked to a 21% reduction in the risk of death-over the 12-year period studied-for people with heart disease.When you look at all the evidence around dog ownership and their health,it's pretty clear the signal is real.
We've known forever that owning a dog increases one's physical activity.Regardless of weather,you have to get out and walk the dog.Otherwise,you might stay home and watch TV.Owning a dog makes you spend more time outdoors,and time spent outdoors improves health.Owning a dog or interacting with a dog even for a short term also reduces blood pressure.And the biggest advantage of having a dog is what it does for mental health.We see very beneficial effects on depression and anxiety.
Many of us may not have a dog.And these studies have finally convinced someone to get one.We've thought of dogs as a form of comfort.The study forces a rethinking of pets in our society.We've started out with dogs as accomplices during hunts as hunter-gatherers.Gradually,we selected for traits of loyalty and friendship.At this point,many of us can totally see the basic reasons why dogs improve our sense of well-being,reduce loneliness and can be an improvement to our physical and mental health.
12.Who might live longer according to the study? ______
A. People who hate dogs. B. People who have dogs.
C. People who haven't dogs. D. People who like bathing pets.
13.What can we infer about getting a dog in paragraph 3? ______
A. It can cure heart disease.
B. It can help improve health.
C. It can make people more energetic.
D. It can stop people from getting ill.
14.What is the largest benefit of getting a dog? ______
A. Improving physical health.
B. Enjoying outdoor activities.
C. Strengthening patience and love.
D. Improving mental health.
15.What is the author's purpose in writing the text? ______
A. To show his love of dogs.
B. To share his own experience of keeping a dog.
C. To state the finding of a study about keeping dogs.
D. To introduce a new life style.
二、阅读七选五(本大题共5小题,共12.5分)
Using Healthy Cooking Methods Is important Eating healthier meals is a big part of taking good care of yourself and your family,but eating healthier meals doesn't mean you have to give up your favorite food. (1) .
Boil vegetables and meats without using any oils or fats. (2) .It's not only healthier than using lots of fats,but also it keeps the nutrients(营养素)of the foods.All you need to boil food is a large pot,water,and a little bit of salt.Carrots,cabbages,potatoes,chicken and beef are just a few choices for food you can boil.
Steam vegetables and fish to keep all the nutrients unbroken.You can place a steaming basket over a pot of boiling water and place them in the steamer basket to contain all the juices.Simply bring a pot of water to boil. (3) .Add your food to the basket.Add some salt or lemon juice to your steamed vegetables or fish for some extra flavor.
(4) .Barbecue is great from a certain point of view because it makes your meat soft and tasty while also letting the fat drip away from it,which is healthier for you.It also passes on a nice flavor to meats and vegetable.You can roast steak and chicken,as well as vegetables,like potatoes,peppers,onions,and even lettuce.
Try eating raw foods to avoid losing any nutrients through cooking.Focus on eating uncooked foods. (5) .Eating only raw foods isn't recommended for children or for women who are pregnant.
A.Place your steam basket on top
B.Roast meats and vegetables for less fat
C.Fruit and vegetables are good for health
D.Boiling is a simple and healthy way to cook
E.Fruits,vegetables,nuts,and seeds can be eaten uncooked
F.Eating healthy means cooking less meat but more vegetables
G.Learn how to cook food in a healthier way may help eat healthily
16. A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
17. A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
18. A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
19. A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
20. A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
三、完形填空(本大题共15小题,共15.0分)
I am a teacher at a private school.One day I was(21)when the heel of my shoe broke.(22),I had to go to a store to get a new(23)and get back to the rest of my work.I(24)to go to Walmart,since it has cheap shoes there.But(25)I had only $10 in cash in my pocket.
I was pulled to shop at Payless instead which had a BOGO event going on.You buy one pair and you may get 50% off the second.I tried on many before I found the(26)shoes,but it was marked at $25.I took a look at my purse and saw a credit card.I was(27)to find out that there was a credit of $ 48 left.
Just then,I noticed a poor and elderly couple and heard they were looking for the wife's shoes as her(28)gift.She tried on many pairs.I asked her what size of shoes she(29),and we happened to be the same.I(30)her the shoes I was trying on and let her try them on.And they(31)her perfectly.I told her that she could(32)them and then I would looked for a different pair.When I found another pair of shoes,I noticed that the couple were counting change.Walking up to the woman without thinking,I took her shoes to the checkout counter and(33)for both the pairs.I turned around and(34)her the pair,then said "Happy Birthday!" and left quickly to get back to(35).
21. A. shopping B. reading C. teaching D. cooking
22. A. However B. Therefore C. Instead D. Otherwise
23. A. size B. style C. color D. pair
24. A. hesitated B. managed C. hated D. decided
25. A. clearly B. gradually C. unfortunately D. honestly
26. A. cheap B. perfect C. new D. familiar
27. A. happy B. disappointed C. grateful D. anxious
28. A. birthday B. Christmas C. Thanksgiving D. wedding
29. A. liked B. wore C. brought D. preferred
30. A. lent B. sent C. showed D. owed
31. A. served B. treated C. knew D. fitted
32. A. buy B. try C. donate D. change
33. A. paid B. allowed C. provided D. applied
34. A. sold B. gave C. threw D. award
35. A. hospital B. church C. work D. college
四、语法填空(本大题共1小题,共15.0分)
36.In the remote area of Nairobi,Kenya,Michael Nganga is watching a Chinese Kung Fu movie.
Nganga owns a large Chinese-built satellite dish(圆盘式天线) (1) (connect) his old television set to hundreds of channels, many of (2) are being broadcast from Beijing.
"It's advantageous to have many TV channels," said Nganga,who was limited to a few local Kenyan stations before (3) Chinese-built satellite dish."Because you can know what (4) (happen) in the world now. "
Nganga's connection to a (5) (wide) world is directly thanks to China. In 2015,China announced the 10,000 Villages Project (6) the aim of taking digital television to poor parts of Africa.
______ ( previous),it was only a special right of the rich to have access to television in many parts of the continent, and those who were connected(8) ______ ( rely) on old-fashioned reception.
______ (improve) huge areas of Africa to modern and digital satellite TV networks is China's dream broadcasting a (10) ______ (various) of channels over long distances. In fact, TV channels from Beijing could be broadcast to African homes now.
五、书面表达(本大题共2小题,共40.0分)
37.假定你是李华,获悉游泳俱乐部在招生,请你写封信邀请一直想学游泳的留学生好友Jack一起报名参加。内容如下:
1.写信目的;
2.俱乐部的招生信息。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Jack,
______
Yours ,
Li Hua
38.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Catherine Svilicic never would have guessed her adopted rescue clog Khan would act out with aggression(攻击性)towards her young 17-month-old baby,Charlotte!
The day began with the usual playtime outside.Although baby Charlotte had her parents watching from a distance,they did not notice anything out of the ordinary.Charlotte and the new dog had been making a habit of playing like this.However,things were different that day.Catherine watched as Khan threw her baby across their backyard!Why was Khan acting as though a lovely child was a threat?Catherine watched him drag her child,hoping he would stop.Sadly,it seemed Catherine needed to immediately intervene because this was only the beginning.He tightly clenched his jaws(咬紧牙关)into her diaper(纸尿裤)to throw her back and forth.This is when things got out of hand.Certainly,Catherine was angry with Khan for throwing her girl.However,something deep down told Catherine there was more to this than what they were seeing.Little did she know,these doubts would turn out to be true.
But her baby was still in great danger.Catherine noted that her baby seemed a target.That moment we mentioned when the dog sunk his teeth into Charlotte's diaper and used his strength to throw her baby like "a doll".How terrifying!Luckily,those teeth did not go near her skin and especially face and the baby was actually quite calm.Perhaps,the baby understood something about Khan's intentions.
Catherine knew that she needed to act fast and catch her poor child.Something happening to Khan next that confused the whole family.
While the baby stayed calm,others could not help but panic.Charlotte's mother said,"Had I not seen it with my very own eyes,I'd never have believed it." Therefore,she ran to Charlotte and carried her to safety.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
While Catherine brought her baby to shelter,Khan barked madly and then fell down.__________
Finally,the whole family realized Khan was a hero of attacking a poisonous snake.___________
答案和解析
1.【答案】
【小题1】
| C | 【小题2】A | 【小题3】B |
【解析】(1)C.细节理解题。根据第一段的"Are you open to exploring Canada for a few weeks,meeting new friends,learning French and participating in unforgettable worthy adventures?"(你愿意去加拿大探险几周吗?认识新的朋友,学习法语,参加难忘的冒险活动?)可知,参加the Funded Programs可以体验冒险。故选C项。
(2)A.细节理解题。根据FUNDING部分的Aside from personal spend-money (for snacks or souvenirs,etc. ) you will need to cover registration fees and travel expenses.(除了个人开支以外,例如零食和纪念品等,你需要自己支付注册和旅行费用)可知,参加该项目时旅行和注册费用是额外的。故选A项。
(3)B.细节理解题。根据ELIGIBILITY CRITERIA (资格标准)部分的"---be 13,14 or 15 years old by the time your Explore (from 13 to 15 years of age)"(在13、14或15岁开始探索)和"There is no age limit for participation in Odyssey"(参加Odyssey没有年龄)可知,Odyssey与the Explore的不同之处是它没有年龄,即年龄要求不同。故选B项。
这是一篇应用文。文章介绍了一个可用探索加拿大和学法语的项目,包括计划费用,时间和参与资格。
1.直接信息题:直接信息题是指能够直接从原文中找到信息,选项在语言表达上与原文基本一致的题目。2.间接信息题:间接信息题是能够从原文中找到信息,但在语言表达上与原文有差异,做题时需要对原文信息进行转换。3.综合信息题:综合信息题是指这类题目所涉及的信息不是原文的某一句话,可能是原文的几句话,或者是散落在文章不同的地方,要求学生把原文所提供的信息综合起来分析,而不能断章取义。
4.【答案】
【小题1】
| B | 【小题2】C | 【小题3】C | 【小题4】A |
【解析】(1)B.细节理解题。根据原文第二段I'm driving around giving free haircuts.(我开车到处给人免费理发)及第五段She started to give him a haircut.(她开始给他理发。)可知斯特勒给了爱德华提供了一个免费理发。故选B。
(2)C.细节理解题。根据原文第六段Steller wants it to be a gateway to express care,value and appreciation,but also to get to know more people.(Steller希望它能成为一种表达关心、价值和欣赏的途径,同时也能认识更多的)可知,这是Steller表示善意的行为。故选C。
(3)C.词义猜测题。根据原文倒数第二段One changed hers:As a teen,she suffered from a serious disease and her hair thinned drastically.(有一个改变了她的发型:十几岁时,她患了一场严重的疾病,头发急剧稀疏。)结合上文提到的母亲生了严重的疾病可知划线处应该是"大幅度"之意,A.Cautiously.谨慎地;B.Occasionally.偶尔地;C.Sharply.大幅度地;D.Painfully.痛苦地。故选C。
(4)A.标题判断题。通读全文,可知文章讲述了Steller已经为这座城市的人们做了大约30次这样的理发。Steller希望它能成为一种表达关心、价值和欣赏的途径,同时也能认识更多的人。因此A.More than a Haircut(不仅仅是理发)为最佳标题。故选A。
文章讲述了Steller已经为这座城市的人们做了大约30次这样的理发。Steller希望它能成为一种表达关心、价值和欣赏的途径,同时也能认识更多的人。
做这类阅读理解,要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
8.【答案】
【小题1】
| D | 【小题2】C | 【小题3】C | 【小题4】A |
【解析】(1)D.细节理解题。根据第一段Scientists have been studying Antarctica for over a century,but details as basic as what it looks like beneath all that ice have largely remained a mystery.(科学家已经研究南极一个多世纪了,但是关于所有冰下究竟是什么样的细节,在很大程度上还是一个谜。)可知,科学家对于南极冰下是什么样的知之甚少,故选D。
(2)C.细节理解题。根据第二段As they report in the journal Geophysical Research Letters,central Antarctica is home to three large canyons (峡谷),… The researchers made the discovery by flying a plane with radar over the South Pole.(正如他们在杂志《地球物理研究快报》上说的那样,南极的中部是三个大峡谷的所在地……研究人员在南极上空驾驶一架带雷达的飞机发现了这一现象。)可知,带雷达的飞机发现了位于南极中部的三个大峡谷,故选C。
(3)C.推理判断题。根据第二段They expected to find mountains beneath the ice sheet,but the wide canyons they found between the mountains came as a surprise.(他们原以为在冰盖下能发现山脉,但他们在山脉间发现了宽广的峡谷,这使他们大吃一惊。)可知,发现大峡谷让科学家感到意外,结合选项A.Ridiculous.荒谬的;B.Interesting.有趣的;C.Unexpected.出乎意料的;D.Common.普通的。故选C。
(4)A.推理判断题。根据第四段The discoveries are significant on their own,but the real purpose behind the research is to better understand how the West and East Antarctic ice sheets will react to rising temperatures.(这项发现本身具有重大意义,但这项研究背后的真正目的是更好的了解南极东西方的冰盖对上升气温的反应。)可知,这项研究的真正目的是了解南极冰盖会对上升的气温做出怎样的反应,故选A。
这是一篇人文地理类阅读,主要讲述了在一项基于了解南极冰盖会对上升的气温做出怎样反应的研究中,科学家们意外地发现在南极的中心有三个大峡谷。文章简单介绍了大峡谷,以及它们在冰盖融化后可能起到的作用。
1.直接信息题:直接信息题是指能够直接从原文中找到信息,选项在语言表达上与原文基本一致的题目。2.间接信息题:间接信息题是能够从原文中找到信息,但在语言表达上与原文有差异,做题时需要对原文信息进行转换。3.综合信息题:综合信息题是指这类题目所涉及的信息不是原文的某一句话,可能是原文的几句话,或者是散落在文章不同的地方,要求学生把原文所提供的信息综合起来分析,而不能断章取义。
12.【答案】
【小题1】
| B | 【小题2】B | 【小题3】D | 【小题4】C |
【解析】(1)B.推理判断题。根据第二段第二句And if you get to have dogs and hug them every day,you just might live longer than people who don't have to clean animal hair off their clothes,according to a pair of studies recently.最近的一项研究表明,如果你每天都养狗并拥抱它们,你可能会比那些不必清理衣服上动物毛发的人活得更长。可知,有狗的人可能活得更久,故选B。
(2)B.推理判断题。根据第三段第一句The studies,published in the journal Circulation:Cardiovascular Quality and Outcomes,suggest that dog ownership is linked to a 21% reduction in the risk of death-over the 12-year period studied-for people with heart disease.发表在《循环:心血管质量和结果》杂志上的研究表明,在对心脏病患者进行的12年研究中,养狗与降低21%的死亡风险有关。可知,养狗有助于改善健康,故选B。
(3)D.细节理解题。根据第四段最后两句And the biggest advantage of having a dog is what it does for mental health.We see very beneficial effects on depression and anxiety.养狗的最大好处是它对心理健康的作用。我们看到它对抑郁和焦虑有非常有益的影响。可知,养狗最大的好处是改善心理健康,故选D。
(4)C.写作意图题。根据第二段第二句And if you get to have dogs and hug them every day,you just might live longer than people who don't have to clean animal hair off their clothes,according to a pair of studies recently.最近的一项研究表明,如果你每天都养狗并拥抱它们,你可能会比那些不必清理衣服上动物毛发的人活得更长。及下文对这些研究的介绍,可知作者写这篇文章的目的是陈述一些关于养狗的研究发现,故选C。
作者讲述了拥抱狗狗是人生最大的乐趣之一。最近两项研究结果显示,如果你每天都能看到狗狗冰拥抱它们,你可能会比那些少接触狗的人活得更久。
做阅读这类题时,先要通读一遍文章,再结合题目及文章在文中找出相应的信息句进行仔细分析,再结合选项选出正确答案,一定要做到有理有据,不可盲目猜测。
16.【答案】
【小题1】
| G | 【小题2】D | 【小题3】A | 【小题4】B | 【小题5】E |
【解析】(1)G.推理判断题。根据上文"Eating healthier meals is a big part of taking good care of yourself and your family,but eating healthier meals doesn't mean you have to give up your favorite food.(吃健康的食物是照顾好你自己和你的家人的重要组成部分,但是吃健康的食物并不意味着你必须放弃你最喜欢的食物)"结合后文主要说明了烹饪方式,可知本句属于过渡句,承上启下说明以更健康的方式烹调食物可能有助于健康饮食。故G选项"学习如何以更健康的方式烹调食物可能有助于健康饮食"符合语境,故选G。
(2)D.推理判断题。根据上文"Boil vegetables and meats without using any oils or fats.(煮蔬菜和肉类时不要使用任何油或脂肪)"以及后文"It's not only healthier than using lots of fats,but also it keeps the nutrients of the foods.(这不仅比使用大量脂肪更健康,而且还能保持食物的营养)"可知,本句属于过渡句,说明"煮"这种烹饪方式的好处。上文中Boil可对应到D选项中Boiling。故D选项"煮是一种简单又健康的烹饪方法"符合语境,故选D。
(3)A.推理判断题。根据上文"Simply bring a pot of water to boil.(只要烧开一壶水)"以及后文"Add your food to the basket.(把你的食物放到篮子里)"可知,本句应当是在说明蒸食物的操作过程,后文the basket可对应到A选项中steam basket。故A选项"把蒸篮放在上面"符合语境,故选A。
(4)B.标题归纳题。根据后文"Barbecue is great from a certain point of view because it makes your meat soft and tasty while also letting the fat drip away from it,which is healthier for you.It also passes on a nice flavor to meats and vegetable.You can roast steak and chicken,as well as vegetables,like potatoes,peppers,onions,and even lettuce.(从某种角度来说,烧烤是很棒的,因为它让你的肉变得柔软可口,同时也让脂肪从肉中流失,这对你来说更健康。它也能给肉类和蔬菜带来好味道。你可以烤牛排和鸡肉,也可以烤土豆、辣椒、洋葱甚至生菜等蔬菜)"由此可知,本段主要是在说明"烤"这种烹饪方式。后文中Barbecue 与You can roast steak and chicken可对应到B选项中Roast。故B选项"烤肉和蔬菜脂肪更少"符合语境,故选B。
(5)E.推理判断题。根据上文"Focus on eating uncooked foods.(吃不经过烹饪的食物)"以及后文"Eating only raw foods isn't recommended for children or for women who are pregnant.(只吃生的食物不推荐给儿童或孕妇)"由此可知,本句承接上文进一步列举可以生吃的食物。上文中uncooked foods可对应到E选项中be eaten uncooked。故E选项"水果、蔬菜、坚果和种子可以生吃"符合语境,故选E。
本文是一篇说明文。吃健康的食物是照顾好你自己和你的家人的重要组成部分,但是吃健康的食物并不意味着你必须放弃你最喜欢的食物。文章主要说明了如何以更健康的方式烹调食物。
选句填空类阅读理解题材广泛,所以学生要拓展知识面,关心时事,学习之余,增加阅读面。做此类题型,要通读全文,了解常见写作顺序,重点理解空白处前后的句子,关注段落中各句子之间的逻辑关系,如:并列、转折、因果关系及其它关系。把握意思的连贯性、逻辑性,锁定线索词,认真阅读选项,排除迷惑项,确定选项后,再快速泛读全文,确保文章上下衔接流畅,选项有据可依。
21.【答案】
【小题1】
| C | 【小题2】B | 【小题3】D | 【小题4】D | 【小题5】C |
| 【小题6】B | 【小题7】A | 【小题8】A | 【小题9】B | 【小题10】C |
| 【小题11】D | 【小题12】A | 【小题13】A | 【小题14】B | 【小题15】C |
【解析】(1)C.考查动词及语境理解。A.shopping购物;B.reading阅读;C.teaching教学;D.cooking烹饪。句意:有一天我在教书的时候,我的鞋跟坏了。根据上文"I am a teacher at a private school."及下文"get back to the rest of my work."可知,此处指我正在教书。故选C。
(2)B.考查副词及语境理解。A.However然而;B.Therefore所以,因此;C.Instead相反;D.Otherwise否则。句意:因此,我不得不去商店买一双新的,然后继续我的工作。根据上文"the heel of my shoe broke"可知,我的鞋跟坏了,所以我去商店买一双新鞋。故选B。
(3)D.考查名词及语境理解。A.size大小;B.style类型;C.color颜色;D.pair一双。句意:因此,我不得不去商店买一双新的,然后继续我的工作。根据上文"the heel of my shoe broke"可知,我的鞋跟坏了,所以我去商店买一双新鞋。故选D。
(4)D.考查动词及语境理解。A.hesitated犹豫;B.managed设法;C.hated讨厌;D.decided决定。句意:我决定去沃尔玛,因为那里有便宜的鞋子。根据下文"since it has cheap shoes there"可知,我决定去买便宜的鞋子。故选D。
(5)C.考查副词及语境理解。A.clearly清晰地;B.gradually逐渐地;C.unfortunately不幸地;D.honestly诚实地。句意:但不幸的是,我口袋里只有10美元现金。根据空后"I had only $10 in cash in my pocket"可知,不幸的是,我口袋里只有10美元现金。故选C。
(6)B.考查形容词及语境理解。A.cheap便宜的;B.perfect完美的;C.new新的;D.familiar熟悉的。句意:我试了很多次才找到完美的鞋子,但标价25美元。根据上文"I tried on many before"可知,我试了很多次才找到完美的鞋子。故选B。
(7)A.考查形容词及语境理解。A.happy快乐的;B.disappointed失望的;C.grateful感激的;D.anxious焦虑的。句意:我很高兴的发现还有48美元的信用卡余额。根据上文I took a look at my purse and saw a credit card.可知,我口袋里的钱不够买最便宜的鞋,现在发现还有48美元的信用卡余额,因此很高兴。故选A。
(8)A.考查名词及语境理解。A.birthday生日;B.Christmas圣诞节;C.Thanksgiving感恩节;D.wedding婚礼。句意:就在那时,我注意到一对贫穷的老夫妇,听说他们正在为妻子寻找鞋子作为生日礼物。根据下文"I turned around and (14) her the pair,then said "Happy Birthday!""可知,一对贫穷的老夫妇正在为妻子寻找鞋子作为生日礼物。故选A。
(9)B.考查动词及语境理解。A.liked喜欢;B.wore穿;C.brought带来;D.preferred更喜欢。句意:我问她穿多大的鞋,我们碰巧是一样的。根据空前"what size of shoes"可知,此处指问她穿多大的鞋。故选B。
(10)C.考查动词及语境理解。A.lent借;B.sent派送;C.showed拿给……看;D.owed欠,归功于。句意:我给她看我试穿的鞋子,让她试穿。根据空后"the shoes I was trying on and let her try them on"可知,我给她看我试穿的鞋子,让她试穿。故选C。
(11)D.考查动词及语境理解。A.served服务;B.treated对待;C.knew知道;D.fitted合适。句意:它们非常适合她。根据上文I was trying on and let her try them on可知,我试了很多次才找到完美的鞋子,我们穿的鞋子大小碰巧是一样的,因此这双鞋非常适合她。故选D。
(12)A.考查动词及语境理解。A.buy买;B.try试;C.donate捐赠;D.change改变。句意:我告诉她,她可以买,然后我再找一双不同的。根据下文"then I would looked for a different pair."可知,我让他们买这双鞋,自己再找一双。故选A。
(13)A.考查动词及语境理解。A.paid支付;B.allowed允许;C.provided提供;D.applied申请。句意:我不假思索地走向那位女士,把她的鞋子拿到收银台,为两双鞋都付了款。根据空前"I took her shoes to the checkout counter"可知,我为两双鞋都付了款。故选A。
(14)B.考查动词及语境理解。A.sold卖;B.gave给;C.threw扔;D.award授予。句意:我转过身,把那对送给她,然后说:"生日快乐!"然后迅速离开回去继续工作。根据上文I took her shoes to the checkout counter and(13)for both the pairs.可知,我为两双鞋都付了款,我把一双鞋给了那位女士。故选B。
(15)C.考查名词及语境理解。A.hospital医院;B.church教堂;C.work工作;D.college大学。句意:我转过身,把那对送给她,然后说:"生日快乐!"然后迅速离开回去继续工作。根据上文"I had to go to a store to get a new (3)and get back to the rest of my work."可知,我买完鞋,迅速离开回去继续工作了。故选C。
本文是一篇记叙文。文章讲述了有一天作者在教书的时候,她的鞋跟坏了。于是,她去商店买鞋。尽管她自己并不富裕,但是她还是慷慨地帮助了一对贫困的夫妇。
近几年高考试题中的完形填空有新的变化,试题所涉及的知识面不断拓宽,综合难度不断提高。做完形填空首先要通读全文,了解大意。一篇完形填空的文章有许多空格,所以,必须先通读一至两遍,才能大概了解文章的内容。千万不要看一句,做一句。其次要逐句分析,前后一致。选择答案时,要考虑整个句子的内容,包括搭配、时态、语法等。答案全填完后,再通读一遍文章,检查是否通顺流畅,用词得当,意思正确。
36.【答案】【小题1】connecting
【小题2】which
【解析】(1)connecting. 考查现在分词。句意:恩加拥有一个中国制造的大型卫星天线,将他的旧电视机连接到数百个频道,其中许多频道是从北京广播的。本句谓语动词是owns,此处应为非谓语动词作定语修饰名词satellite dish,动词connect与所修饰名词之间为主动关系,应用现在分词形式,故填connecting.
(2)which. 考查定语从句。句意:恩加拥有一个中国制造的大型卫星天线,将他的旧电视机连接到数百个频道,其中许多频道是从北京广播的。此处需要一个连接词引导非性定语从句,先行词是hundreds of channels,连接词指代先行词作介词of的宾语,应用关系代词which,故填which.
(3)the. 考查冠词。句意:恩加说,"拥有许多电视频道是有利的",在中国建造卫星天线之前,恩加只在肯尼亚的几个地方电视台工作。Chinese-built satellite dish在上文提到过,此处再次出现前面需加定冠词表特指,故填the.
(4)is happening/happens. 考查动词的时态及主谓一致。句意:因为你可以知道现在世界上在发生什么。根据语境及时间状语now可知,此处表示现在正在进行的动作,应用现在进行时;也可用一般现在时表示现在的情况或状态,故填is happening/happens.
(5)wider. 考查形容词的比较级。句意:恩加与更广阔世界的联系直接归功于中国。本句暗含着与过去相比较之意,所以此处用形容词的比较级修饰名词world.故填wider.
(6)with. 考查介词。句意:2015年,中国宣布了10000个村庄项目,目的是将数字电视带到非洲贫困地区。with the aim of"以…为目标,其目的是为了",固定搭配,故填with.
(7)Previously. 考查副词。句意:以前,在非洲的许多地方,有钱人有权收看电视,而那些有联系的人则依赖老式的接收方式。空格后加了逗号,此处应用副词作状语,故填Previously.
(8)relied. 考查动词时态。句意:以前,在非洲的许多地方,有钱人有权收看电视,而那些有联系的人则依赖老式的接收方式。and连接并列的句子,根据时间状语Previously"以前"及上一句中was,可知,本句应用一般过去时,故填relied.
(9)To improve/Improving. 考查不定式或动名词作主语。句意:把非洲广大地区改造成现代化的数字卫星电视网络,是中国的梦想,它能在远距离上播放各种各样的频道。本句中缺少主语,应用非谓语动词作主语,此处用不定式或动名词形式均可,故填To improve/Improving.
(10)variety. 考查名词。句意:把非洲广大地区改造成现代化的数字卫星电视网络,是中国的梦想,它能在远距离上播放各种各样的频道。根据空格前不定冠词a可知,此处应用名词variety,a variety of"各种各样的",故填variety.
本文是一篇记叙文。文章主要介绍了中国帮助非洲用上现代数字卫星电视网络,在非洲的偏远地区也能播放各种各样的频道。
语法填空题是考查学生的语言运用能力。解题时,要在理解文章的基础上,灵活运用语法知识,如词性、时态、名词单复数、连接词、代词、冠词等判断空白处应填写的内容。答完后,还要通读全文,核对所填单词形式是否正确,是否符合语境。
37.【答案】Dear Peter,
With swimming sweeping nationwide, a swimming club has been formed recently in our school. In light of your great passion about it, I'm writing to invite you to join it.(写信目的)
A diversity of water-based activities are held, ranging from routine practice to regularly-organized matches, which cultivate the sports spirit as well as sharpen swimming skills. 【高分句型一】More appealing water games are arranged for us to get entertained and refreshed. Amazing, isn't it? Please sign up in Mr. Smith's office before next Friday.(俱乐部的招生信息)
Such a great chance is it that you can't afford to miss it. I'm convinced that it will live up to your expectations.【高分句型二】(鼓励参加)
Yours sincerely,
Li Hua
【解析】高分句型一
A diversity of water-based activities are held, ranging from routine practice to regularly-organized matches, which cultivate the sports spirit as well as sharpen swimming skills.
分析:句子里,现在分词 ranging from routine practice to regularly-organized matches作定语;关系词which引导非性定语从句 cultivate the sports spirit as well as sharpen swimming skills.
翻译:各种各样的水上活动,从日常练习到定期组织的比赛,既培养了体育精神,又提高了游泳技能。
高分句型二
I'm convinced that it will live up to your expectations.
分析:句子里, that 引导宾语从句it will live up to your expectations.
翻译:我相信它不会辜负你的期望。
提纲类写作是近年高考英语书面表达的热点题型,命题人通常以提纲作文的形式考查书信、报道、通知、日记、发言稿、对某人或某物的介绍、欢迎词等。提纲作文的选材范围很广,内容简单易懂,且多是考生熟悉的话题。这类题型的主要特点是要点明确,范围具体。但考生也容易受中文提纲的制约,将书面表达变成了翻译,造成语法结构和词汇上的单调,甚至写出结构不完整的句子。
38.【答案】While Catherine brought her baby to shelter,Khan barked madly and then fell down.He did not just fall down for nothing as he began crying.No one understood what was going on!The dog continued crying and then fell almost lifeless.Now this sent Catherine into panic mode.She focused on the dog,watching his dying eyes and realized it was clear he needed emergency care.And it occurred to her that Khan had been protecting her child instead of attacking her.【高分句型一】(为什么狗狗汗倒下了,家人的反应)
Finally,the whole family realized Khan was a hero of attacking a poisonous snake.It turns out that Khan was protecting Charlotte from a poisonous,deadly snake even though living with the family for only four days.Thus,it was lucky that Khan caught the snake and did really save that baby's life,showing his unconditional love.With the rest of the family watching in shock,Catherine hurried to the vet's clinic. 【高分句型二】Fortunately,Khan,this heroic animal,impressed even the vets with his rapid recovery and progress.Finally,the family could be reunited!(汗与毒蛇战斗、救宝宝夏洛特的过程及家人对狗狗汗的救治)
【解析】本文为记叙文。凯瑟琳斯维利奇克从来没有想到,她收养的狗狗卡克汗会对她17个月大的宝宝夏洛特表现出侵略性。卡克汗攻击宝宝夏洛特,它像扔洋娃娃一样把夏洛特扔来扔去。
高分句型一:And it occurred to her that Khan had been protecting her child instead of attacking her.
译文:她突然想到,可汗一直在保护她的孩子,而不是攻击她。
分析:这句话使用It occurred to sb that...意为"某人突然想起"。
高分句型二:With the rest of the family watching in shock,Catherine hurried to the vet's clinic.
译文:在家人震惊的注视下,凯瑟琳急忙赶到兽医诊所。
分析:这句话使用with复合结构。
解题方法点拨
(1)品读原文。确定文章线索
每篇文章都有各自独特的写作思路,通过精读文章,找到该篇文章的写作线索。如是以时间为线索还是以空间为线索等这样有利于考生"顺藤摸瓜(结尾)"。
(2)仔细审题,明确续写要求
一般短文后面的"注意"都有对此类短文续写的具体要求,如词数使用几处标有下划线的关键词语。续写段落的首句提示,这样考生可以做到"心中有数"。
(3)回扣原文,揣摩续写思路
根据文章后面的要求,再次快速回读短文,抓住文章的思路结合段首的提示语最终确定续写段落的思路。同时结合文章画线词语提示,确定续写段落的内容。
(4)拟写草稿,修改错词病句
在确定了思路和内容之后。最关键的就是结合提示语或者文中画线的关键词拟写草稿。拟写时,注意句子结构的多样性,语言的丰富性,并通过句与句之间连接词的正确使用,使上下文连贯。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- gamedaodao.com 版权所有 湘ICP备2022005869号-6
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务